فرش مسجد شیخ زاید

مسجد شیخ زاید به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری و نقاط دیدنی در ابوظبی امارات واقع شده است که پس از مسجدالحرام و مسجدالنبی، سومین مسجد بزرگ در جهان اسلام قلمداد می‌شود.

از ویژگی‌های منحصربفرد این مکان توریستی و مجلل به طور قطع فرش مسجد شیخ زاید می‌باشد که به صورت رسمی به عنوان بزرگ‌ترین فرش دستباف در جهان شناخته می‌شود. این فرش بزرگ پارچه و زیبا توسط هنرمندان خوش ذوق ایرانی بافته شده است.

در ابتدا فیلمی چند ثانیه‌ای که از داخل مسجد الشیخ زاید آل نهیان ابوظبی تهیه شده را ملاحظه بفرمایید تا در ادامه به تشریح مشخصات و ویژگی‌های برجسته‌ی این قالی استثنایی بپردازیم:

پخش ویدیو

مشخصات فرش مسجد شیخ زاید ابوظبی

ایران با یک تاریخ غنی در فرش‌بافی، بزرگ‌ترین فرش دستباف جهان را با مساحت حدود 5700 مترمربع برای مسجد ابوظبی (واقع در امارت متحده عربی) بافته است. عرض این فرش یکپارچه بین 42 تا 48 متر و طول آن 132 متر می‌باشد.

فرش مسجد شیخ زاید توسط بیش از 1200 بافنده از استان خراسان (اغلب بافندگان نیشابوری) در دو شیفت کاری هشت ساعته و در طول یک سال و نیم بافته شده است. بافت این فرش دستباف عظیم که دارای 2 میلیارد و 300 میلیون گره است (به طور دقیق‌تر 2,268,000,000 گره)، در سه کارگاه قالیبافی با مجهزترین و بزرگ‌ترین دارهای قالی انجام گرفته است.

برای بافتن بزرگ‌ترین فرش یکپارچه دنیا (که به فرش 6000 متری معروف است)، از 38 تن پشم و پنبه استفاده شده است که الیاف پشم آن از مرغوب‌ترین الیاف دنیا (پشم نیوزلندی و سیرجانی) می‌باشد.

کارهای نصب این قالی (که مخصوص سالن اصلی نمازخانه بافته شده است) در سال 2007 به پایان رسید و برای افتتاحیه‌ی مسجد الشیخ زاید از آن رونمایی شد.

فرش مسجد شیخ زاید

رنگ و طراحی فرش مسجد شیخ زاید

رنگ اصلی فرش مسجد شیخ زاید رنگ سبز است که بسیار قابل توجه می‌باشد. استفاده‌ی گسترده از رنگ سبز در این قالی سه دلیل عمده دارد؛ اول اینکه این رنگ درواقع رنگ مورد علاقه‌ی شیخ زاید است، دوم اینکه رنگ سبز یکی از رنگ‌های پرچم اسلام می‌باشد و سومین دلیل هم نماد زندگی در بیابان است. رنگ پرکاربرد دیگر رنگ بژ مایل به زرد می‌باشد که نشان‌دهنده‌ی ماسه و ریگ است.

تمام عملیات فرش دستباف مسجد ابوظبی امارات شامل طراحی، بافت و نصب آن به عهده‌ی شرکت سهامی فرش ایران بوده است. گفتنی است که دومین فرش بزرگ دنیا یعنی فرش مسجد سلطان قابوس نیز توسط شرکت سهامی فرش ایران بافته شده است.

برای طراحی بزرگ‌ترین فرش دنیا یک گروه از طراحان با یکدیگر همکاری داشته‌اند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان استادان برجسته و هنرمندی چون محمود فقیرحق و علی خلیقی را نام برد. استاد محمود فقیرحق طراحی زمینه، محراب و حاشیه و همچنین استاد علی خلیقی طراحی ترنج‌ها را به عهده داشته‌اند.

برخی از بازدیدکنندگان فرش مسجد شیخ زاید امارات، معتقدند که هنگام ایستادن روی فرش شکاف‌هایی را روی قالی مشاهده می‌کنند که نشان از یک فرش بزرگ پارچه و کامل نیست. البته که این از اشکالات کار و یا یک اشتباه سهوی محسوب نمی‌شود؛ در واقع در مرحله‌ی آخر، بافندگان به عمد قسمت‌هایی را تراشیده‌اند که خطوط منظمی را ایجاد کنند تا در هنگام برپایی نماز جماعت، برای ایجاد یک صف مرتب به نمازگزاران کمک کنند.

طراحی فرش مسجد شیخ زاید

اطلاعات تکمیلی مسجد شیخ زاید ابوظبی

دوبی و ابوظبی، دو شهر همسایه‌ی اماراتی، به زیبایی و تجمل‌گرایی در زندگی عادت کرده‌اند. هر دوی آن‌ها دائما در حال رقابت و معرفی بزرگترین، لوکس‌ترین و جدیدترین چیزها هستند. آسمان‌خراش‌ها، ترن‌های هوایی و مراکز خرید فقط تعدادی از این موارد هستند.

شیخ زاید آل نهیان، اولین رئیس جمهور و بنیانگذار امارات و رهبر ابوظبی، برنامه‌هایی برای ساخت یک مسجد باشکوه در شهر خود طراحی کرده بود، اما سه سال پس از مرگ وی، این پروژه به پایان رسید. اکثر عکس‌هایی که از این مسجد مجلل گرفته شده مربوط به مناره‌ها و گنبدها است، اما به نظر ما، دیدنی‌ترین قسمت این بنا مربوط به فرش مسجد شیخ زاید است که این قالی عظیم ایرانی رسما به عنوان بزرگترین فرش یکپارچه در جهان به شمار می‌رود.

در زمان ساخت مسجد، دولت ابوظبی از سراسر جهان به دنبال بهترین آثار هنری برای استفاده در این مکان مجلل بود که از جمله‌ی آن‌ها آثار سرامیکی، طلا، کریستال، سنگ و مرمر از کشورهای مختلف بوده است. ساخت مسجد که بیش از 10 سال طول کشید، توسط 38 شرکت پیمانکاری و 3000 کارگر بنا شده است.

فرش مسجد شیخ زاید بزرگترین فرش جهان

طراحی و ابعاد مسجد ابوظبی امارات

در مسجد شیخ زاید ابوظبی، تقارن و تکرار در طرح‌های سنتی، هنر اسلامی را با استفاده از شیوه‌های مدرن و بسیار عالی‌ای در شکلی جدید به تصویر کشیده است. به طور مثال در بخش‌های شیشه‌کاری،‌‌ موزاییک‌کاری، حکاکی‌ها و شیشه‌ها، این موضوع را به وضوح خواهید دید که چه بسیار کار شده‌اند.

ابعاد مسجد الشیخ زاید امارات 420 متر عرض در 290 متر طول است که در مجموع مساحتی در حدود دوازده هکتار را در برمی‌گیرند. این مکان می‌تواند بیش از 40,000 نفر را در خود جای دهد به طوری‌که تنها سالن اصلی مسجد ابوظبی گنجایشی 7000 نفری دارد و همچنین دو سالن کوچک‌‌تر مسجد هر کدام می‌توانند 1500 نفر را در خود جای دهند. یکی از این سالن‌های کوچک مسجد امارات، به خانم‌ها اختصاص دارد و باقی بخش‌های بزرگتر به صورت مردانه هستند.

در مسجد شیخ زاید امارات هفت لوستر کریستال استفاده شده است اما بزرگ‌ترین آن‌ها در سالن نمازخانه‌ی اصلی (سالنی که فرش مسجد شیخ زاید در آن پهن شده) قرار دارد و وزن آن حدود دوازده تن است. لوسترهای کوچک‌تر این سالن، هر کدام هشت تن وزن دارند. این لوسترها با جزئیات تحسین‌برانگیز و بسیار عالی‌ای ساخته شده‌‌اند و حتی از کریستال سواروسکی در تزئین آن‌ها استفاده گردیده است.

مسجد شیخ زاید امارات

قوانین بازدید از مسجد شیخ زاید

مسجد باشکوه ابوظبی گرچه مجموعه‌ای مدرن و زیبا به شمار می‌رود ولی از آن‌جا که همچنان مکانی مقدس برای مسلمانان محسوب می‌شود، آداب و اصول ورود مخصوص به خود را دارد. بنابراین تمام بازدیدکنندگان و گردشگران لازم است ضمن حفظ احترام به مسجد ابوظبی، از آداب اسلامی و مذهبی پیروی کنند.

توریست‌ها برای ورود به مسجد ابوظبی امارات عربی باید پوشش حجاب اسلامی را رعایت کنند. در هنگام ورود به این مکان، روسری و مانتوهای پوشیده‌ی مناسبی در اختیار بازدیدکنندگان خانم قرار می‌دهند تا در صورت لزوم استفاده کنند و همچنین به آقایانی که شلوار کوتاه دارند پوشش مناسبی داده می‌شود تا احترام‌ها حفظ گردد.

قوانین بازدید از مسجد شیخ زاید

عکس پانوراما فرش مسجد شیخ زاید

در انتها و به عنوان حسن ختام شما را به دیدن عکس 360 درجه‌ای (پانوراما) از نمای داخلی مسجد ابوظبی دعوت می‌کنیم؛ برای دیدن عکس پانوراما به لینک زیر مراجعه کنید:

عکس پانوراما مسجد شیخ زاید امارات

Call Now Buttonتماس بگیرید